Zaloguj się do forum, aby móc korzystać ze wszystkich jego funkcji!

Aktuator regulacja, ustawienie, skrzypienie, smarowanie - naprawa, konserwacja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryby wyświetlania wątku
Aktuator regulacja, ustawienie, skrzypienie, smarowanie - naprawa, konserwacja
 Kanapa 
Please - w wątkach technicznych nie „dyskutujemy”.
Poczyszcze w wolnej chwili.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Forfour 2005r [Obrazek: 585647.png] i 451 LET,  ex 450 0,6/454 1,5

Ktoś musi tu być marudą  Rolleyes więc obowiązuje http://smartklub.pl/t-regulamin-portalu-...4#pid58904
 Odpowiedz
 Rumcajs 
(09.05.2025, 01:22)raffa napisał(a): Smile

W żaden sposób nie chcę umniejszać wiedzy i zaangażowaniu Rumcajsa Smile chodzi mi tylko o to, że tamten wątek to jakby kompendium wiedzy na temat zmiany biegów w smartach. A przynajmniej w 450 / 452. W 451 jest trochę inaczej, jeszcze się nie przekonałem jakie tam można spotkać problemy, poza ukręconym trzpieniem siłownika... I obym się nie przekonał, jak już ten nowy samochód kupię Very happy

Nie chcę w żaden sposób chwalić się czy też "wymądrzać " na temat skrzyni i występujących symptomów.
W "smartologii" jestem od powiedzmy 2,5 lat, a w motoryzacji tak jakoś 25 albo może trochę więcej.

Jak wiadomo wysprzęglik w Smarcie składa się z dwóch zasadniczych części :
- silniczka , który "wciska i puszcza" sprzęgło 
- układu który odczytuje położenie sprzęgła, opisane a schemacie jako INKA i  INKB, czyli parametr "wciskania" i "puszczania" 

Z moich doświadczeń motoryzacyjnych wynikało, że w przypadku braku lub nieprawidłowości w sygnale INKA lub INKB taki system po prostu nie działa. 
Nie zna położenia sprzęgła to nie działa i zazwyczaj sygnalizuje kierowcy jakoś istniejący problem.
W przypadku Smarta Quapturka, dla użytkownika był on "pełnosprawny", żadnych hamburgerów zagłady, żadnych innych widocznych na "zegarach" symptomów awarii, jedynie opisane przez Quapturka szarpanie.
Dopiero po podłączeniu SD pokazało błąd aktuatora sprzęgła.
Nie bardzo mnie się to składało w całość, gdyż według mojej wiedzy przy tego typu błędzie Smart nie powinien w ogóle jeździć, ale jeździł.
Zasugerowałem uszkodzenie :
- wtyczki przy wysprzęglikiem;
- uszkodzenie instalacji pomiędzy wysprzęglikiem a sterownikiem;
- uszkodzenie wysprzęglika ( w zakresie elementu odczytującego położenie ) ;
- uszkodzenie modułu silnika/skrzyni.
Quapturek potwierdził słaby stan wtyczki i za moją radą poszarpał się z przewodami. Na jego szczęście okazało się że 15 cm od wtyczki jeden przewód był walnięty. Polutowanie na tyle poprawiło sytuację, ze póki co Quapturek śmiga z bananem na twarzy, nawet bez przyuczenia sprzęgła. Samo mechaniczne ustawienie wysprzęglika dało dostatecznie dobry efekt.
Nie wiem czy taka sytuacja była opisana w sugerowanym wątku, ale wydaje mnie się, że im więcej ciekawych nietypowych przypadków będzie opisanych na forum, tym może być łatwiej naprawiać nasze Smarty. 
To może być pomoc dla tych co lubią sami dłubać a nie zawsze mają dostęp do SD. 
Tutaj bez kompa nie dałoby się postawić prawidłowej diagnozy.
 Odpowiedz
 berthold61 
(10.05.2025, 00:45)raffa napisał(a): Diesel ma dokładnie ten sam silnik, co w 450. 451 jest trochę dłuższa (27 cm!), trochę wygodniejsza. Zakładam, że ma dłuższy (większy) bagażnik. No i z zasady nowsza, więc mniej zużyta. Wiem, że jest inna konstrukcja bolca, który wciska łapę sprzęgła, co powoduje, że lubi się ukręcić. W 450 akurat to się nie działo, więc akurat to średnio poprawili.

Benzyna jest dużo bardziej wytrzymała, to silnik Mitsubishi o ile pamiętam. Więc nie pada po 100 - 120 tysiącach. No i od 2011 roku spełnia normę EUR5, co akurat dla mnie jest kluczowe.

W przypadku cabrio jest o tyle lepiej, że tylna szyba jest szklana (w 450 była plastikowa i lubiła pękać).

Układ hamulcowy z przodu jest identyczny, jak w 450 (poza trochę grubszą tarczą), więc zakładam, że zawieszenie też jest identyczne, albo bardzo zbliżone. Nie wiem, czy tylne sanki rozjeżdżają się tak samo, jak w 450 Very happy

Łatwiej się dostać do przednich świateł i zbiorniczków płynów, bo 451 ma bardziej 'normalną' maskę. I w przypadku silników benzynowych można mieć wersję wolnossącą, co w teorii zmniejsza koszty potencjalnych napraw. Za to w DE większość benzyniaków ma ten system start&stop, zwany w smarcie MHD. No i niestety jest on trochę awaryjny. I wymaga specjalnego akumulatora. Na diesle w ogóle nie patrzę, więc nie wiem, czy występował, ale o ile mnie pamięć nie myli, to raczej nie.

I o tyle o ile 450 w dieslu te 6 lat temu było zatrzęsienie, także w wersji cabrio, to teraz 451 pojedyncze sztuki widzę w dieslu na tych samych niemieckich portalach ogłoszeniowych. Więc albo już je w większości zdążyli sprzedać, albo po prostu był już mniej popularny.

Dzięki bardzo , z tymi benzyniakami to powiem po prawdzie mnie uradowałeś bo wiedząc o tych z 450 unikałem ich w wyszukiwaniu a tak pole zdecydowanie się powiększa , dzięki serdeczne.
 Odpowiedz
 Tomek05 
Nie wiem czy było tu ale znalazłem przypadkiem taką instrukcję montażu aktuatora od Sachs do 450
Może się komuś przyda.

https://www.scribd.com/document/85083503...ES?v=0.935
 Odpowiedz
 Qapturek 
(07.04.2026, 00:31)Tomek05 napisał(a): Nie wiem czy było tu ale znalazłem przypadkiem taką instrukcję montażu aktuatora od Sachs do 450
Może się komuś przyda.

https://www.scribd.com/document/85083503...ES?v=0.935

Ja używam do tego starej ruskiej wagi wędkarskiej, docisk około 5kg. Sprawdza się w 100%
 Odpowiedz