(09.05.2025, 01:22)raffa napisał(a): 
W żaden sposób nie chcę umniejszać wiedzy i zaangażowaniu Rumcajsa
chodzi mi tylko o to, że tamten wątek to jakby kompendium wiedzy na temat zmiany biegów w smartach. A przynajmniej w 450 / 452. W 451 jest trochę inaczej, jeszcze się nie przekonałem jakie tam można spotkać problemy, poza ukręconym trzpieniem siłownika... I obym się nie przekonał, jak już ten nowy samochód kupię 
Nie chcę w żaden sposób chwalić się czy też "wymądrzać " na temat skrzyni i występujących symptomów.
W "smartologii" jestem od powiedzmy 2,5 lat, a w motoryzacji tak jakoś 25 albo może trochę więcej.
Jak wiadomo wysprzęglik w Smarcie składa się z dwóch zasadniczych części :
- silniczka , który "wciska i puszcza" sprzęgło
- układu który odczytuje położenie sprzęgła, opisane a schemacie jako INKA i INKB, czyli parametr "wciskania" i "puszczania"
Z moich doświadczeń motoryzacyjnych wynikało, że w przypadku braku lub nieprawidłowości w sygnale INKA lub INKB taki system po prostu nie działa.
Nie zna położenia sprzęgła to nie działa i zazwyczaj sygnalizuje kierowcy jakoś istniejący problem.
W przypadku Smarta Quapturka, dla użytkownika był on "pełnosprawny", żadnych hamburgerów zagłady, żadnych innych widocznych na "zegarach" symptomów awarii, jedynie opisane przez Quapturka szarpanie.
Dopiero po podłączeniu SD pokazało błąd aktuatora sprzęgła.
Nie bardzo mnie się to składało w całość, gdyż według mojej wiedzy przy tego typu błędzie Smart nie powinien w ogóle jeździć, ale jeździł.
Zasugerowałem uszkodzenie :
- wtyczki przy wysprzęglikiem;
- uszkodzenie instalacji pomiędzy wysprzęglikiem a sterownikiem;
- uszkodzenie wysprzęglika ( w zakresie elementu odczytującego położenie ) ;
- uszkodzenie modułu silnika/skrzyni.
Quapturek potwierdził słaby stan wtyczki i za moją radą poszarpał się z przewodami. Na jego szczęście okazało się że 15 cm od wtyczki jeden przewód był walnięty. Polutowanie na tyle poprawiło sytuację, ze póki co Quapturek śmiga z bananem na twarzy, nawet bez przyuczenia sprzęgła. Samo mechaniczne ustawienie wysprzęglika dało dostatecznie dobry efekt.
Nie wiem czy taka sytuacja była opisana w sugerowanym wątku, ale wydaje mnie się, że im więcej ciekawych nietypowych przypadków będzie opisanych na forum, tym może być łatwiej naprawiać nasze Smarty.
To może być pomoc dla tych co lubią sami dłubać a nie zawsze mają dostęp do SD.
Tutaj bez kompa nie dałoby się postawić prawidłowej diagnozy.