saper68
Liczba postów: 42
Reputacja:
0
Imię: Dominik
smart forfour 1.5 cdi
saper68 22.01.2026, 23:22
witam wszystkich,ponownie wracam z problemem ogrzewania w moim ff454 1.5 cdi.ogolnie to postaram sie opisac wszystko co zrobilem.
chlodnica nowa nissens ma pol roku,termostat mahle 2 letni(SPRAWNY) nagrzewnica uzywana sprawna(wczoraj wyjeta do wyczyszczenia, w 100% drozna) pompa wody nowa dolz zalozona wczoraj,uklad wyplukany i czysty,plyn chlodniczy w zbiorniczku rowniez czysty.po wyjeciu nagrzewnicy na nastepny dzien odpowietrzylem ja w nastepujacy sposob unoszac przod auta do gory 10cm uciskajac weze na pracujacym silniku na 2tys obrotow zdjalem wyjscie z nagrzewnicy i wyrzucilo czysty plyn z cisnieniem czyli przeplyw przez nia jest.uklad odpowietrzony i rowniez po odpowietrzeniu nagrzewnicy plyn wraca do zbiorniczka przelewem czyli obieg jest.klapa od nagrzewnicy sprawna,rozbieralem testowalem dziala i ustawia sie prawidlowo tzn na czerwonym ciegno idzie max do gory a na zimnym max w dol i slychac zamkniecie klapy.problem mianowicie jest taki ze goracy plyn pokazuje sie w kabinie w tylko przy nogach kierowcy na wezu wejsciowym,przy samej nagrzewnicy oraz ona wszystko jest zimne powrot jest tak samo zimny i jest calkowity brak ogrzewania (jest chwilowe ogrzewanie do momentu 80° stopni plynu chlodniczego poprzez nagrzewnice elektryczna ale potem ona sie wylacza i jest zimno) termostat sprawny poniewaz wzgledem komputera dobije max 91-92 stopnie plynu chlodniczego i momentalnie zbija do 78 stopni +- dobija 91-92 i tak w kolko,chlodnica cala ciepla lacznie z gornym wezem i dolnym.macie moze jakies pomysly co moze temu dziadowi dolegac w ciagu dalszym?plyn czysty i nie miesza sie z olejem,nie ma wyciekow ani ubytkow i dymka tez zero.
Qapturek
Liczba postów: 213
Reputacja:
4
Imię: Sławek
smart fortwo 451 mhd, pulse, 2012
smart fortwo 450 cdi, pulse, 2000
Qapturek 23.01.2026, 09:43
A jest możliwość zamiany węży od nagrzewnicy? Bo miałem kiedyś podobny problem, co prawda w zupełnie innym samochodzie, ale objaw był podobny a przyczyną była zamiana miejscami węży.
saper68
Reputacja:
0
smart forfour 1.5 cdi
saper68 23.01.2026, 12:37
(23.01.2026, 09:43)Qapturek napisał(a): A jest możliwość zamiany węży od nagrzewnicy? Bo miałem kiedyś podobny problem, co prawda w zupełnie innym samochodzie, ale objaw był podobny a przyczyną była zamiana miejscami węży.
wlasnie tez przechodzi mi to przez mysl poniewaz wejscie mam w wyzszym wezu bardziel po lewej stronie silnika a powrot obok blizej filtra paliwa.tylko tez zastanawia mnie czy nie mam pomylonych podstaw zasilania i powrotu bo u mnie zasilanie nagrzewnicy jest z samego dolu chlodnicy spalin jak dobrze patrzylem,a powrot jest w okolice podstawy filtra oleju?musialby sie znalezc ktos tez z cdi i sprawnym ogrzewaniem zeby zobaczyc czy mam dobrze podlaczone weze czy jest cos namieszane.
zalaczam link w ktorym zaznaczylem jak u mnie to jest (czerwona strzalka zasilanie,niebieska powrot z nagrzewnicy) https://ibb.co/60db483y
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.01.2026, 12:48 przez saper68.)
Qapturek
Liczba postów: 213
Reputacja:
4
Imię: Sławek
smart fortwo 451 mhd, pulse, 2012
smart fortwo 450 cdi, pulse, 2000
Qapturek 23.01.2026, 14:52
Co za problem, zamień przy nagrzewnicy węże i zobacz czy zacznie grzać.
saper68
Reputacja:
0
smart forfour 1.5 cdi
saper68 23.01.2026, 15:24
(23.01.2026, 14:52)Qapturek napisał(a): Co za problem, zamień przy nagrzewnicy węże i zobacz czy zacznie grzać.
tylko ze moim zdaniem to chyba nie bedzie mialo sensu,poniewaz nagrzewnica jest po stronie pasazera i ma dosyc dluga droge do przebycia+ jest ona pod skosem umiejscowiona w tunelu wiec to chyba dzialac nie bedzie,zalacze fotke nagrzewnicy jak wyglada na swoim miejscu.
takimi samymi kolorami jak na poprzednim zdjeciu zaznaczone wejscie i powrot
https://ibb.co/BKnJYjsG
saper68
Reputacja:
0
smart forfour 1.5 cdi
saper68 23.01.2026, 22:23
jednak czytajac troche o tym nie wydaje sie byc glupia rzecza zeby zasilanie bylo od dolu,cieply plyn wychodzi z chlodnicy spalin a powrot z nagrzewnicy jest ciagniety w pompe wody wiec czysto teoretycznie zasilanie powinno byc od dolu a powrot na gorze.zamienie jutro te weze i dam znac co i jak.
saper68
Reputacja:
0
smart forfour 1.5 cdi
saper68 26.01.2026, 15:33
witam,sytuacja dalej bez zmian.nagrzewnica odpowietrzona poprzez sciskanie wezy i pozniej zdjecie powrotu i wyrzucilo plyn z cisnieniem.po podniesieniu auta plyn nie wracal do zbiorniczka powrotem po odpowietrzeniu zaczal wracac.plyn goracy dalej jest yylko i wylacznie przy pedale gazu,do nagrzewnicy nie dociera ale tez auto pracowalo tylko na postoju wiec moze podczas jazdy sie to zmieni w co watpie.
Rumcajs
Liczba postów: 248
Reputacja:
25
Imię: Krzysztof
smart fortwo 450 cdi, pulse, 2001
smart fortwo 451 cdi, pulse, 2012
Rumcajs 26.01.2026, 16:16
(26.01.2026, 15:33)saper68 napisał(a): witam,sytuacja dalej bez zmian.nagrzewnica odpowietrzona poprzez sciskanie wezy i pozniej zdjecie powrotu i wyrzucilo plyn z cisnieniem.po podniesieniu auta plyn nie wracal do zbiorniczka powrotem po odpowietrzeniu zaczal wracac.plyn goracy dalej jest yylko i wylacznie przy pedale gazu,do nagrzewnicy nie dociera ale tez auto pracowalo tylko na postoju wiec moze podczas jazdy sie to zmieni w co watpie.
Mniej więcej dwa lata temu toczyłeś już walkę z tą nagrzewnicą, w innym co prawda wątku, ale samochód i problem ten sam.
Próbowałem wtedy pomóc w oparciu o oryginalną dokumentację serwisową, jak widać nie za bardzo skutecznie, chociaż wtedy ustaliliśmy jak się "oficjalnie" ten system odpowietrza.
Qapturek zasugerował Ci zamianę miejscami węży, co jak rozumiem z powyższego wpisu zrobiłeś.
Ja znowu zagłębiłem się w dokumentacji, by stwierdzić, że porządnych zdjęć/schematów układu podłączenia nagrzewnicy to niestety nie ma.
Poniżej to co można z tej dokumentacji uzyskać.
Gdybym miał opisać swoimi słowami te zdjęcia, to moim zdaniem, przedni króciec nagrzewnicy jest połączony z górnym króćcem aluminiowym w ścianie grodziowej i tam ledwo co widać prosto podłączony wąż gumowy.
Jedyne miejsce gdzie można by zamienić węże to podłączenie przy ścianie grodziowej, ale wątpię aby dało się to zrobić bez zbytniego naciągania węży, no chyba że zostawili tam fabrycznie kilometrowy nadmiar ???
saper68
Reputacja:
0
smart forfour 1.5 cdi
saper68 26.01.2026, 16:23
(26.01.2026, 16:16)Rumcajs napisał(a): (26.01.2026, 15:33)saper68 napisał(a): witam,sytuacja dalej bez zmian.nagrzewnica odpowietrzona poprzez sciskanie wezy i pozniej zdjecie powrotu i wyrzucilo plyn z cisnieniem.po podniesieniu auta plyn nie wracal do zbiorniczka powrotem po odpowietrzeniu zaczal wracac.plyn goracy dalej jest yylko i wylacznie przy pedale gazu,do nagrzewnicy nie dociera ale tez auto pracowalo tylko na postoju wiec moze podczas jazdy sie to zmieni w co watpie.
Mniej więcej dwa lata temu toczyłeś już walkę z tą nagrzewnicą, w innym co prawda wątku, ale samochód i problem ten sam.
Próbowałem wtedy pomóc w oparciu o oryginalną dokumentację serwisową, jak widać nie za bardzo skutecznie, chociaż wtedy ustaliliśmy jak się "oficjalnie" ten system odpowietrza.
Qapturek zasugerował Ci zamianę miejscami węży, co jak rozumiem z powyższego wpisu zrobiłeś.
Ja znowu zagłębiłem się w dokumentacji, by stwierdzić, że porządnych zdjęć/schematów układu podłączenia nagrzewnicy to niestety nie ma.
Poniżej to co można z tej dokumentacji uzyskać.
Gdybym miał opisać swoimi słowami te zdjęcia, to moim zdaniem, przedni króciec nagrzewnicy jest połączony z górnym króćcem aluminiowym w ścianie grodziowej i tam ledwo co widać prosto podłączony wąż gumowy.
Jedyne miejsce gdzie można by zamienić węże to podłączenie przy ścianie grodziowej, ale wątpię aby dało się to zrobić bez zbytniego naciągania węży, no chyba że zostawili tam fabrycznie kilometrowy nadmiar ???
tak,zamienilem weze na scianie grodziowej tzn zasilanie zrobilem od dolu nagrzewnicy a powrot na gorze.tylko zastanawia mnie jedna rzecz,czy ja nie mam cos namieszane z wezami? mianowicie zasilanie nagrzewnicy na aktualny moment mam z samego dolu chlodnicy spalin a powrot jest przez podstawe filtra oleju do pompy wody.czy tutaj w tym podlaczeniu moze cos byc namieszane?
Rumcajs
Liczba postów: 248
Reputacja:
25
Imię: Krzysztof
smart fortwo 450 cdi, pulse, 2001
smart fortwo 451 cdi, pulse, 2012
Rumcajs 26.01.2026, 16:59
(26.01.2026, 16:23)saper68 napisał(a): tak,zamienilem weze na scianie grodziowej tzn zasilanie zrobilem od dolu nagrzewnicy a powrot na gorze.tylko zastanawia mnie jedna rzecz,czy ja nie mam cos namieszane z wezami? mianowicie zasilanie nagrzewnicy na aktualny moment mam z samego dolu chlodnicy spalin a powrot jest przez podstawe filtra oleju do pompy wody.czy tutaj w tym podlaczeniu moze cos byc namieszane?
Szukałem w dokumentacji jakiegokolwiek zdjęcia tego fragmentu, czyli jak i który wąż którędy dociera do ściany grodziowej.
Niestety niczego nie znalazłem.
A nie da się tego jakoś rozkminić na logikę, czyli skąd wypływa gorący płyn który powinien oddać gdzieś ciepło.
Gdzieś oznacza nagrzewnicę, lub jeśli ta jest nieużywana, to musi dojść do chłodnicy  .
Inaczej grozi tym że płyn się zagotuje.
|