Zaloguj się do forum, aby móc korzystać ze wszystkich jego funkcji!

450 - Klimatyzacja, czynnik, ilość, wkład filtrujący, zawór rozprężny, klima

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryby wyświetlania wątku
450 - Klimatyzacja, czynnik, ilość, wkład filtrujący, zawór rozprężny, klima
 mermen124 
Czyli powinno być perfect. A na postoju pracuje chwilę i sprzęgło rozpina sprężarkę (słychać cykanie). Po kilku sekundach ponownie załącza. Dam info jak się uporam.
Podziękowania dla RumcajsaSmile
 Odpowiedz
 darelli 
Cześć, czy ktoś stosował Car Fix ? Pozdrawiam
 Odpowiedz
 Rumcajs 
(28.05.2026, 09:34)darelli napisał(a): Cześć, czy ktoś stosował Car Fix ? Pozdrawiam

zajrzyj sobie do tego posta.
https://www.smartklub.pl/showthread.php?...#pid209720
 Odpowiedz
 chris2 
Zastosowałem wczoraj Car-fixa w 453 EQ,(klima bardzo licho chłodziła) po załadowaniu w układ całego pojemnika czynnika ciśnienie w układzie wzrosło do minimalnego wg. wskazań manometru zestawu uzupełniającego i klima zaczęła normalnie chłodzić.Przypuszczam że jeszcze przynajmniej połowa następnego pojemnika czynnika weszła by do układu żeby osiągnąć zalecane ciśnienie w układzie,jednak na razie poczekam i za jakiś czas sprawdzę ciśnienie,jeżeli znowu spadnie to będę szukał uszkodzenia układu.
 Odpowiedz
 Tomek05 
Układy chłodnicze (klimatyzacje) są przystosowane do pracy z odpowiednim czynnikiem. W Smarcie jak i w wielu innych starszych pojazdach był stosowany czynnik R134a, organiczny związek z grupy HFC.  Te Car Fix'y to cholera wie co to, ale przypuszczam że jakieś izobutany bo nie trzeba na nie papieru a na 134a tak.
Napełnianie na pałę takim wynalazkiem grozi uszkodzeniem układu. Gazy  się znacząco różnią od siebie, inne ciśnienia, inne oleje, itp.
Nie miesza się czynników ani nie zamienia w układach. Izobutany mają inną masę cząsteczkową i temperaturę wrzenia, przez co klimatyzacja nie będzie działać wydajnie. Po za tym są to gazy wysoce palne !!
Do każdego czynnika musi być zastosowany inny olej, nie właściwy może się spieniać  lub uszkadzać węże elastyczne.
Jak patrzę na tych "fachowców" od napełniania klimatyzacji to mnie przerażenie ogarnia.
90% z nich nie ma pojęcia co robi. Kasa leci i to się liczy.
A potem sprężarki do wymiany, parowniki i cholera wie co jeszcze. A te ich opowieści....... ech.
Jak jest ubytek czynnika po sezonie to coś jest nie tak. Najczęściej uszkodzeniom ulegają skraplacze bo albo oberwie kamieniem albo korozja.
Parowniki zazwyczaj nie czyszczone i zawalone błotem. Ozonowanie nic nie da, nie usunie tego błota. tylko czyszczenie odpowiednimi środkami i dokładne wymycie gwarantuje efekt. Po za tym instalacja jest aluminiowa i dochodzi do mikroperforacji. Wtedy czynnik uchodzi powoli, nagły  ubytek świadczy o dość sporym uszkodzeniu, dziura od kamienia, uszczelnienia.
Na drobne ubytki są doskonałe preparaty uszczelniające i dają radę, ale tylko na drobne. Dużej dziury nie zakleją. Oczywiście stosować trzeba odpowiednie dla danych czynników i profesjonalne a nie niewiadomego pochodzenia. Np. taki
https://www.petrostar.pl/chemia/czynniki...2050628403
Bez odpowiedniego sprzętu i wiedzy możemy tylko zabić swoją klimatyzację.
Reasumując:
1. Diagnozujemy przyczynę ubytku czynnika.
2. Jeżeli nie ma widocznych uszkodzeń mechanicznych, ściągamy czynnik z układu i zapisujemy ile go było.
3. Czyścimy parownik i skraplacz
4. Robimy próżnię w układzie 20hPa minimum 20-30minut celem osuszenia układu. Możemy również zostawić na próżni na 1-2 doby celem sprawdzenia szczelności.
5. Na próżni wpuszczamy środek uszczelniający.
6. Wprowadzamy taką ilość czynnika ile jest przewidziana dla danego układu (podany w gramach)

czynnik    ilość          olej
Cabrio, City Coupé, Roadster, Crossblade (450) 1998 – 03  R134a    620g    A001 989 0803        180ml
Cabrio, City, Fortwo (450) 2003 – 07                                      R134a    450g    A001 989 0803        180ml
Forfour (454) 2004 – 06                                                          R134a  440g    A001 989 0803        100ml
Fortwo (451) 2007–                                                                R134a  420g    PAO                          180ml
Fortwo (451.391/491) Electric Drive 2010 –15                        R134a  550g    PAO 68 AA1                b.d.
Fortwo (453) 2014 –                                                                R134a  475g    PAG PAO 68 AA1    100ml
Fortwo (453) 2014 –                                                            R1234yf  475g    PAG YF                    100ml
Fortwo (453) Electric Drive 2017–                                        R1234yf  430g    PAO 68 AA1            100ml
Roadster, Coupé (452) 2003 – 06                                          R134a    650g    A001 989 0803        180ml

Najczęstszy błąd to dodawanie oleju. Jeżeli nie wyciekł, a to się zdarza tylko przy sporych uszkodzeniach to absolutnie nie dodaje się. Olej musi być w ilości podanej w tabelach. Olej się nie spręża i nadmiar może uszkodzić sprężarkę i układ.
Jak widać powyżej są spore różnice w ilościach czynnika  i oleju. 450 z np.99r.  nie równe 450 z 2003r. Różnice wynikają ze zmian (np. inna sprężarka, inny parownik, inny skraplacz, itp.)

7. Uruchamiamy klimatyzację i obserwujemy ciśnienia na stronie ssącej i tłocznej.  Powinny być odpowiednio ok. 3-4 i 18-20 bar

Napełnianie na tkzw. pałę nie znając ilości czynnika w układzie, nie wiadomo czym nie wróży nic dobrego.

Powodzenia.
 Odpowiedz
 chris2 
Piszesz że w car- fixach nie wiadomo co jest,na pojemnikach jest opis jaki czynnik jest wewnątrz i trzeba w to wierzyć, a jak masz wątpliwości co do zawartości to tak samo powinieneś mieć wątpliwości czym fachowcy od klimy napełnią układ, też mogą nabić tańszym czynnikiem a skasować za droższy.Dodatkowo wrzucasz linka do strony firmy która też sprzedaje takie zestawy do napełniania, czyli rozumiem że tej firmie wierzysz że pojemniki mają odpowiednią zawartość? Z pozostałą częścią Twojej wypowiedzi zgadzam się na 100%,zastosowałem ten zestaw tylko po to żeby sprawdzić czy będzie układ utrzymywał ciśnienie,nie mam czasu żeby oddać Smarta to serwisu klimy na parę godzin żeby sprawdzili szczelność i ew. sprawdzili gdzie jest nieszczelność.Jak zejdzie mi z układu ciśnienie to na jesień porozbieram i będę szukał nieszczelności.
 Odpowiedz
 Tomek05 
(01.06.2026, 11:12)chris2 napisał(a): Piszesz że w car- fixach nie wiadomo co jest,na pojemnikach jest opis jaki czynnik jest wewnątrz i trzeba w to wierzyć, a jak masz wątpliwości co do zawartości to tak samo powinieneś mieć wątpliwości czym fachowcy od klimy napełnią układ, też mogą nabić tańszym czynnikiem a skasować za droższy.Dodatkowo wrzucasz linka do strony firmy która też sprzedaje takie zestawy do napełniania, czyli rozumiem że tej firmie wierzysz że pojemniki mają odpowiednią zawartość? Z pozostałą częścią Twojej wypowiedzi zgadzam się na 100%,zastosowałem ten zestaw tylko po to żeby sprawdzić czy będzie układ utrzymywał ciśnienie,nie mam czasu żeby oddać Smarta to serwisu klimy na parę godzin żeby sprawdzili szczelność i ew. sprawdzili gdzie jest nieszczelność.Jak zejdzie mi z układu ciśnienie to na jesień porozbieram i będę szukał nieszczelności.

Car Fixy i inne cudowne specyfiki tego rodzaju 5w1 to można sobie do pompowania materaca używać. Coś jak WD40 do wszystkiego czyli do dupy.
Zabawkowy chiński manometr, co tam w środku za cudowna mikstura siedzi tego najstarsi górale nie wiedza. Goli, pi...li krawaty wiąże.  Czynnik to naturalny gaz węglowodorowy cokolwiek by to miało znaczyć ? Gazów mnóstwo z tej grupy, tylko R134a to nie ta grupa a organiczny związek z grupy HFC wodorofluorowęglowodorów. R134a składa się tylko z jednego gazu  1,1,1,2-tetrafluoroetan.
Tu jest karta charakterystyki 
https://www.gazela-wroclaw.pl/userfiles/...oad/13.pdf
Pokaż taką do tego wynalazka 5w1.
Nigdzie nie znalazłem składu. "Fachowcy" możliwe że tym napełniają, dla tego trzeba jechać do takiego co ma pojęcie i nie nabija gazem do zapalniczek bo i tacy są. Już same osoby reklamujące by mnie odstraszyły od zakupu tego preparatu. Gwiazdy TVN. 
Sklep z linku taki wpadł mi na szybko bo miał być tylko ten środek, a oferta sklepu, no cóż jak zarabiają na Car Fixach to co w tym złego?
Biznes. Środek do uszczelniania sprawdzony i pewny w przeciwieństwie do tego Car Fixa.

Jak to mawiają, każdy ma swoją wizję szczęścia. Chcesz to pakuj Car Fix w układ, nikt ci nie zabroni. Kup sobie jeszcze olej silnikowy z Biedronki i ceramizator a przed wymianą nie zapomnij płukanki wlać.
Pozdrawiam wszystkich obsmatanych  Laughing
 Odpowiedz
 Rafał 74 
Ja od 5 lat używam Nordero w puszkach dokupiłem pompę próżniową i tak uwolniłem się od abonamentu. Posiadam 5 samochodów i wszystkie śmigają na zamienniki R134. Więc nie pitol bajek o tym co tam jest za gaz. Na pewno wiem co pakuję. Jest czysty i świeży a nie odssysany i z powrotem walony w układ.
 Odpowiedz